Conclusions Jornada #PenalTEH

jornadaSICAR cat i Proyecto Esperanza, programes d’Adoratrius d’atenció integral a dones víctimes de tràfic d’éssers humans (TEH), vam analitzar a la jornada ‘La Persecució penal del tràfic d’éssers humans i l’accés a la Justícia de les Víctimes‘, el recorregut de la persecució d’aquest delicte a Espanya .

Carolina Villacampa, Prof. Titular Dret Penal, Catedràtica acreditada de la Universitat de Lleida, va explicar els avenços i dificultades trobades des de que es va tipificar al 2010 el delicte de TEH al Codi Penal, Art. 177bis reformat per la L.O. 1/2015 del 30 de març.

‘Actualment l’abordatge victimocèntric del TEH inclou les’ 3P ‘, és a dir, la prevenció del delicte, la persecució d’aquest i la protecció de les víctimes’, va comentar Villacampa. No obstant això, ‘últimament també es parla d’una quarta’ P ‘, el partenariat que evidencia la importància que tots els actors es coordinin per treballar conjuntament i evitar així desequilibris que revictimitzen les persones supervivents «, va afegir na Rosa Cendón, coordinadora d’Incidència de SICAR cat.

A la primera taula rodona, Col·laboració i Treball interdisciplinari en la investigació i persecució del delicte, representants de Cos Nacional de Policia, Mossos d’Esquadra, Consell General del Poder Judicial i SICAR cat van evidenciar que els Protocols marc, tant el català com l’espanyol , són un bon instrument però de coordinació interinstitucional, és a dir, de partenariat.

‘La protecció de les víctimes es delega a les organitzacions especialitzades com SICAR cat o Proyecto Esperanza, de manera que s’hauria d’avançar en que les pròpies administracions garanteixin a les víctimes un servei especialitzat’, va concloure na Sandra Camacho, advocada de SICAR cat.

A la segona taula, La Víctima en el Procés Penal: Reparació vs. Revictimització, es va parlar dels prejudicis i estereotips amb els que s’acosten els diferents actors a una matèria tan delicada com el TEH. La perspectiva de gènere, si bé és imprescindible, no és suficient ja que el delicte de TEH afecta també a homes, nens i nenes.

D’altra banda, als judicis i processos penals contra el tràfic d’éssers humans el bé jurídic és la dignitat humana però s’acostuma a posar l’accent en la persecució del delicte, sense tenir present que les víctimes han vist vulnerats un conjunt de Drets Humans que haurien de ser reparats. És per aquest motiu que potser tipificar el delicte d’esclavitud ajudaria a tenir aquesta visió de Drets Humans necessària per a la reparació de les víctimes.