Jornada #PenalTEH a Madrid

jornada-madridSi el passat dia 28 de novembre vam celebrar a Barcelona la nostra Jornada #PenalTEH, ahir ho vam fer a Madrid, donant suport a les nostres companyes Proyecto Esperanza, amb qui hem coorganitzat ambdues formacions.

A continuació, ens fem ressò de les idees principals de la nota de premsa de Proyecto Esperanza, que resumeixen el contingut de la jornada d’ahir, que va comptar també amb la participació de la Sandra, una de les nostres advocades del Servei Jurídic, i la Rosa Cendón, la nostra coordinadora de l’àrea d’incidència:

  • Les reformes al Codi Penal dutes a terme al 2010 i al 2015 compleixen amb les exigències internacionals ja que han tipificat el Tràfic d’éssers humans (TEH) per a matrimonis forçats i el TEH per a la comissió d’activitats delictives. No obstant això, a la pràctica, es constata una necessitat de major diligència incriminatòria a l’hora d’identificar i perseguir delictes de TEH amb altres fins d’explotació, més enllà del TEH amb fins d’explotació sexual.
  • Als últims tres anys hi ha hagut un total de 33 resolucions del Tribunal Suprem i/o audiències provincials en relació amb delictes de TEH, de les quals 28 d’elles van ser condemnatòries: 25 per explotació sexual, 2 per mendicitat i 1 per explotació laboral.
  • La Llei de Protecció de Testimonis mai ha estat desenvolupada reglamentàriament, està obsoleta i resulta insuficient i ineficaç.
  • La Instrucció 6/2016 de la Secretaria d’Estat i Seguretat, aprovada al juny, suposa un avenç ja que sistematitza la necessitat de col·laboració entre les FFCCSS i les ONG especialitzades per a una millor atenció a les víctimes de TEH.
  • A un any de l’entrada en vigor de la Llei de l’Estatut Jurídic de la Víctima, Proyecto Esperanza observa pocs avenços en la seva aplicació efectiva pel que fa a les mesures destinades a garantir la informació, participació i protecció a la víctima al procés penal.
  • Pel que fa al Dret a la Indemnització, la jornada va apuntar un avenç que es reflecteix en una major proactivitat i millor actuació de fiscalia per sol·licitar les indemnitzacions als processos penals. No obstant això, aquesta millora no s’ha traduït en el cobrament efectiu de les indemnitzacions per part de les víctimes de TEH.
  • L’impacte del delicte de TEH en les víctimes comporta seqüeles psicològiques equivalents a les d’una víctima de tortura.

Més informacióNota de premsa i materials complementaris.