Dia Internacional contra l’Explotació Sexual i el Tràfic de dones, nens i nenes

23S: Dia Internacional contra l’Explotació Sexual i el tràfic de dones, nens i nenes

SICAR reclama millores en la persecució penal del delicte de tràfic d’éssers humans i en l’accés a la justícia de les víctimes

  • Per primera vegada, l’entitat ha presentat un recurs d’empara al Tribunal Constitucional sobre un cas que, després de sis anys de vaivens als tribunals, ha estat arxivat

Barcelona, 22 de setembre del 2017. SICAR cat, programa d’atenció integral a víctimes del tràfic d’éssers humans (TEH), amb motiu del Dia Internacional contra l’Explotació Sexual i el Tràfic de dones, nens i nenes que se celebra demà, reclama millores en la persecució penal d’aquest delicte i en l’accés a la justícia de les víctimes per evitar la seva revictimització.

Malgrat els últims esforços normatius en matèria de tràfic d’éssers humans, com la reforma el 2015 de l’article 177bis del Codi Penal, que reconeix el TEH per a la comissió de delictes i matrimonis forçats, i la Instrucció 6/2016 de la Secretaria d’Estat i Seguretat, que sistematitza l’atenció a les víctimes d’aquest delicte, la persecució penal té escàs impacte com a element reparador en les víctimes.

Des de l’òptica de la persecució del delicte, s’insisteix que les víctimes de TEH denunciïn la seva situació per iniciar un procés penal. No obstant això, segons SICAR cat, aquests processos esdevenen revictimitzants per a elles per diferents motius:

  • La repetició contínua de la informació vinculada a la seva història de violació de Drets Humans.
  • La manca de sensibilitat i insuficient formació tècnica dels diferents professionals que intervenen amb les víctimes.
  • L’extensa durada dels processos penals.

SICAR cat s’observa que tots aquests elements se sumen a uns processos de recuperació ja dolorosos de per si.

Recurs d’empara constitucional

Per primera vegada, l’entitat ha presentat un recurs d’empara davant el Tribunal Constitucional ja que considera que s’han vulnerat els drets més fonamentals d’una de les seves usuàries: Lisa (nom fictici) que va ser traficada sent menor i explotada en diferents ciutats d’Espanya durant més de quatre anys i que va denunciar la seva situació.

Després de sis anys de vaivens judicials, el cas d’aquesta dona víctima de TEH amb fins d’explotació sexual no ha obtingut cap resultat positiu, tot i haver col·laborat durant tot aquest temps amb la investigació dels fets.

La fase d’instrucció va durar cinc anys. No obstant això, durant aquest període no es va dur a terme una investigació eficaç i diligent del cas, d’acord amb els estàndards internacionals del Tribunal Europeu de Drets Humans (Rantsev c. Xipre i Rússia; L.E. c. Grècia). Davant la falta de proves, no es va arribar a celebrar el judici oral i es va arxivar el cas.

Un cop esgotats els mecanismes d’impugnació possibles, l’àrea jurídica de SICAR cat, que ha acompanyat aquest procés, ha interposat un recurs d’empara davant el Tribunal Constitucional. En aquest, es remarquen les clares vulneracions a Drets Humans del cas i es considera que no és legítim ni raonable, és a dir, no és ajustat a dret:

  • Que no s’hagi investigat tota la informació que va proporcionar la víctima a la denúncia.
  • Que no s’hagi investigat el que ha passat durant les fases de captació i de trasllat de la víctima
  • Que s’arxivi la causa per una incorrecta interpretació del resultat de les proves de determinació de l’edat.
  • Que hi hagi hagut inactivitat processal, amb retards absolutament injustificats que, en conjunt, suposen pràcticament més de dos anys.

Per tant, tot això suposa una vulneració al dret fonamental a la tutela judicial efectiva (art. 24 CE). Aquest cas és un exemple de la situació en què es troben milers de dones, nens i nenes a casa nostra.

#JusticiaLisa

Sobre SICAR cat

Adoratrius és una entitat religiosa de caràcter social sense ànim de lucre que presta atenció a dones en situació d’exclusió. A Catalunya, desenvolupa des del 2002 el programa SICAR cat, que presta atenció integral a dones víctimes del tràfic d’éssers humans (TEH) per a la seva recuperació i la restitució dels seus drets. A més, realitza accions de sensibilització i denúncia per tal de contribuir al canvi social. SICAR cat compta amb un equip interdisciplinari i un grup de voluntaris que considera el tràfic d’éssers humans una greu violació dels Drets Humans, un delicte i una manifestació de violència de gènere. Garanteix un model de gestió compromès amb la qualitat i l’excel·lència i ha obtingut el diploma de compromís de qualitat, segons el model EFQM (European Foundation for Quality Management). El 2015 va rebre el Premi Solidaritat que atorga l’Institut de Drets Humans de Catalunya.

 

Contacte Mitjans: Rosa Cendón- 661 86 18 75 – info@adoratrius.cat